Navštivte stránky naší
kamenné pobočky
FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA
Do prodejny»07.08.2017
Zvláště teď v létě si asi těžko dokážeme představit lepší osvěžení než ledově vychlazený nápoj. Orosená sklenice, doušek, který až mrazí. Někteří dávají přednost pivu, jiní limonádě, další vodě s citronem. Nejzdravější je samozřejmě citronová voda, ale přiznejme si, že si rádi zahřešíme něčím sladkým a perlivým – nejčastěji kolou.
Kolové nápoje jsou u nás stále ve velké oblibě. Nedopřáváme si je samozřejmě moc často, protože každý ví, že jsou plné cukru, nejsou zdravé, a tak dále. Co když ale existuje kola, kterou si můžete dát kdy chcete bez výčitek svědomí? Pojďme se podívat, kde se vlastně kola vzala, proč není z hlediska zdraví v pořádku a jaké jsou její lepší varianty.
Patrně nejznámější kolový nápoj na trhu se původně prodával jen na předpis. Jeho předchůdcem bylo Marianiho víno s přídavkem extraktu koky. Lékaři jej doporučovali mužům, ženám i dětem jako léčebný prostředek a pro povzbuzení. Následně si v 90. letech 19. století nechal lékárník Pemberton patentovat jiný název a s ním se můžeme setkat dodnes. Do nápoje se kvůli prohibici přestalo přidávat víno. Kola se tedy skládala jen z výtažků koky a ořechu koly (Kolovníku – Cola acuminata). Obsahovala tedy i kokain, který byl v USA zakázán až mnohem později, kdy byl nahrazen zvýšeným obsahem kofeinu. Firma zkoušela koku z receptury úplně vypustit, ale to mělo vliv na chuť a oblíbenost nápoje klesla. Proto se koka zbavená kokainu později do receptury opět vrátila.
Jsou to právě ořechy kolovníku, afrického stromu, který je u některých kmenů posvátný. Mají typickou nahořklou chuť a povzbuzující účinky, v tradiční africké medicíně se používají jako stimulant, na tlumení bolesti a při duševních potížích. Obsahují kofein a další alkaloidy, které účinky kofeinu zesilují. Dále v nich můžeme nalézt třísloviny působící pozitivně při střevních potížích. Přestože byly ořechy kolovníku jednou z hlavních ingrediencí při výrobě koly, dnes již ve složení nejsou. Tato složka byla nahrazena levnějším kofeinem.
Přesné složení nejznámější koly je samozřejmě velmi střeženým tajemstvím a tak se musíme spoléhat pouze na informace uvedené na obalu. Ono ale i to je naprosto dostačující, abychom si udělali obrázek, co nám tato osvěžující pochoutka může způsobit.
Na prvním místě je uvedena voda. To není zas až tak špatné, že? Hned za ní ale následuje cukr. Uvědomme si, že ve složení jsou ingredience řazeny za sebou podle množství v produktu – od nejvyššího k té nejméně zastoupené složce. Cukru je tam tedy hned po vodě nejvíce. Tady už legrace přestává – ano, cukru je tam opravdu hodně. A jak známo, cukr sice naše tělo potřebuje pro správné fungování buněk a jako zdroj energie, ale jeho přemíra nám zrovna neprospívá. Pokud ho konzumujeme hodně, zaděláváme si na problémy se zuby, může se u nás rozvinout diabetes a pravděpodobně se nám nebude líbit ani naše hmotnost.
Za normálních okolností byste se po několika doušcích takto slazeného nápoje pozvraceli. Tomu, aby se to nestalo, brání další složka – kyselina fosforečná. Kyselina fosforečná je konzervant a stabilizátor a vyvažuje sladkou chuť nápoje. Další složkou je oxid uhličitý, rovněž působící jako konzervační činidlo. Posledními složkami jsou aromata, kofein a karamel, který se přidává zejména kvůli barvě.
To nejhorší ovšem přichází ve složení kolových nápojů bez cukru, které se na první pohled tváří jako zdravější varianty, opak je však pravdou. Ve složení jednoho z nejznámějších kolových nápojů bez cukru je uvedeno:
Voda, oxid uhličitý, karamel, cyklamát sodný, acesulfam K, aspartam, kyselina fosforečná, aroma, kofein, citronan sodný.
Vidíme hned tři umělá sladidla nahrazující cukr. Začněme aspartamem, který je 200x sladší než cukr. V těle se rozkládá na fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol, a snižuje kyselost moči. To může být problém zejména u žen, které jsou obecně náchylnější na záněty vylučovacího ústrojí a právě kyselá moč zánětům brání. Dále může u citlivých jedinců vyvolat bolesti hlavy nebo kožní projevy.
Acesulfam K je stejně sladivý jako aspartam, nemá žádné kalorie a je mírně nahořklý. Proto se kombinuje s ostatními umělými sladidly, aby se tento nedostatek zakryl.
Asi nejhorší ze všech těchto sladidel je ovšem cyklamát sodný. Je 40x sladší než cukr, vysoce stabilní a přidává se do nápojů a dia potravin. V USA stejně jako v řadě jiných zemí je zakázán. Jde o to potenciální karcinogen, v těle se metabolizuje na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Významně zesiluje negativní účinky ostatních karcinogenů. U nás je ale jeho použití do potravin povoleno.
Můžete se kolovým nápojům úplně vyhnout a pít jenom vodu, což je nejlepší varianta. Pokud ale bez koly nemůžete žít, vyberte si produkt, který vám nebude škodit. Na trhu je jich dnes už několik. Nenajdete v nich horu rafinovaného cukru a chemické přísady, pouze přírodní složky a především extrakt z kolových ořechů, díky kterým chutnají tak, jak kola kdysi chutnala a jak má chutnat. Mají fairtrade certifikát, takže si můžete být jistí, že při výrobě nebylo zneužito levné pracovní síly ,a že farmáři a dodavatelé surovin dostali poctivě zaplaceno. Namísto cukru nebo umělých sladidel jsou dochucené výhradně přírodními složkami (extrakty z rostlin jako je agáve, erythritol,…) a obsahují výhradně přírodní aromata.
Pokud tedy máte na výběr, co si zvolíte? Přeslazené nápoje, umělá sladidla, náhražky? Nebo čistou organickou produkci, skvělou chuť a fairtrade produkt?
Autorka článku: Mgr. Petra Vrabcová, PhD.
| © ForActiv Plzeň - 2023 | Všechna práva vyhrazena |
| Grafika, webdesign: Otakar Korolus | PHP: Jaroslav Mičan | CMS: Wordpress | Nahoru |