Prodejna BRNO

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO

Do prodejny»
Logo

Prodejna OSTRAVA

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA

Do prodejny»

Aktuality / Články


Důležitost enzymů pro naše tělo

08.11.2018

Enzymy jsou biokatalyzátory, které se podílí na řadě funkcí našeho těla. Sami si je vytváříme a přijímáme je i s potravou. V našem organismu jich najdeme tisíce a bez nich by náš život nebyl možný.

Trocha historie

Enzymy jsou známy již od 18. století, kdy byly zkoumány v rámci rozkladných procesů žaludečních šťáv. Tehdy se jednalo ovšem o pouhé povědomí o těchto látkách.Teprve v 19. století došlo k většímu pokroku. Enzymy, tehdy nazývané jako „fermenty“ byly podrobeny většímu zkoumání hlavně díky slavnému mikrobiologovi L. Pasteurovi. V roce 1942 pak byl izolován čistý enzym ureáza a bylo zjištěno, že se jedná o čistý protein. Jde tedy o bílkoviny, které obstarávají velké množství biochemických reakcí v těle.

Jak probíhají reakce v organismu

Enzymy zjednodušeně řečeno pomáhají rozkládat substrát. Tím substrátem mohou být například sacharidy, tuky nebo bílkoviny. Ty se pak štěpí na jednodušší látky, které jsou použity jako stavební jednotky pro buňky našeho těla.

Substrát (bílkoviny, tuky, sacharidy…) se naváže na aktivní místo enzymu a vznikne komplex enzym-substrát. Tím se mnohonásobně zvýší koncentrace substrátu a zrychlí se i chemická reakce. Navíc se navázáním na enzym zeslabí některé vazby v substrátu a jdou pak snadno rozštěpit. Následně se vytvoří nové vazby, substrát se metabolizuje na jednodušší látky a od enzymu se odpoutá.

Příkladem může být trávení laktózy. Pokud vám mléko nepůsobí žádné trávicí problémy, pak vaše tělo tvoří dostatek enzymu laktázy, které štěpí laktózu (mléčný cukr). Pokud máte ve střevech tohoto enzymu nedostatek, nebo zcela chybí, pravděpodobně po požití mléka trpíte problémy, jako jsou křeče, nadýmání nebo průjem, které způsobí právě přítomnost nerozštěpené laktózy.

Enzymovou aktivitu a tedy i rychlost chemické reakce ovlivňují různé faktory. K nejvýrazněji působícím patří pH, teplota, přítomnost vody nebo záření. Někdy se na vazebné místo enzymu naváže přednostně před substrátem jiná látka, tu pak nazýváme inhibitorem (zpomalovačem) chemické reakce.

V medicíně se enzymy používají již také nějakou řádku let. Podávají se na podporu trávení, k lokální léčbě špatně se hojících ran nebo k rozpouštění krevních sraženin.

Enzymy a imunita

Všechno souvisí se vším. Lidské tělo je velmi složité, někdy jsou jeho adaptační a uzdravovací schopnosti až neuvěřitelné. Někdy zase stačí malá nerovnováha a ta dokáže narušit funkce těla do té míry, že je ohrožen náš život.

Obrazně řečeno, imunita je naše obrana proti vnějším i vnitřním nepřátelům. Jsou to jakési ochranné hradby našeho těla. Enzymy jsou zodpovědné za to, že na hradbách stojí stráže a ty rozpoznají včas nepřítele. Zároveň, až je po boji, odvolají vojáky a ti pak neničí vlastní zdravé tkáně.

Zároveň jsou enzymy nutné pro vstřebávání vitamínů a dalších živin. Můžeme do sebe cpát jakékoli množství vitamínů chceme, ale pokud nemáme v pořádku zažívání, projdou námi bez užitku. Mimochodem – enzymy jsou produkovány bakteriemi žijícími v našem zažívacím traktu. Pro řádný stav našeho žaludku a střev je tedy nutné doplňovat i probiotika (+ prebiotika).

Enzymy používané v potravinách

V potravinách se enzymy vyskytují buď přirozeně, nebo jsou tam z nějakého důvodu přidávány. Za to, že ovoce dozraje a je sladké mohou enzymy. Enzymy působí i při zrání masa nebo kvašení zeleniny. Používají se i při výrobě sýrů nebo cukrovinek. V některých potravinách se naopak jejich aktivita potlačuje, aby nedocházelo ke kažení.

Enzymy, které se vyskytují v potravinách, jsou rostlinného nebo živočišného původu. Díky enzymům, které se nachází v ječmeni, se například můžeme v létě osvěžit oroseným pivem. Díky nim totiž dochází k hydrolytickému štěpení škrobu za vzniku cukerného roztoku, který se následně kvasí.

Při pečení pečiva se enzymy také uplatňují. Některé obilniny, jako například žito má vlastích enzymů dostatek. Pšenice a další obiloviny s vysokým podílem lepku jich tolik nemá. Proto se pro lepší vlastnosti těsta a plynulé kynutí přidávají do díla enzymy rostlinného původu.

Enzymy při léčbě a regeneraci

Ve speciálních doplňcích stravy najdeme široké spektrum enzymů, které nám mohou pomoci s rychlejší rekonvalescencí po úrazech, vyrovnat se s negativními vlivy prostředí nebo bezproblémově trávit. Jako vždy se ale dobře podívejte na složení, abyste do sebe kromě enzymů nedostali spoustu balastních chemických látek, které vašemu tělu neprospívají.

Závěrem

Enzymy jsou ve všech živých organismech na naší planetě. Podílí se na řadě reakcí a bez nich by život nebyl možný. V současnosti se využívají čím dál více na podporu léčby některých nemocí. Enzymatická léčba se používá například i při celiakii. Enzymy jsou obsaženy i v potravinách, někdy se do nich záměrně přidávají nebo se naopak brzdí jejich aktivita, aby nedocházelo k jejich znehodnocení.