Jahodovo-makový dort
14.03.2019
Dnes můžete na naší pobočce ochutnat tento zdravý dort o který se opět postarala Dáda Tonková 🙂

Jahodovo-makový dort
Těsto:
- 6 celých vajec
- 120 g kokosového cukru
- 100 g mletého máku
- 150 g mouky
- 50 g umixovaných mandlí na mouku (popř. mandlová mouka)
- vanilkové aroma/vanilkový lusk
- kůra z limetky
- 50 ml kokosového oleje
- 100 ml mléka
- špetka himalájské soli
- 1/2 kypřícího prášku bez fosfátů
Krém:
- 2 tvarohy v papíru
- 200 g másla
- 2 jahodové pudinky
- 500 ml mléka/kefíru
- 80 g erythritolu
- kůra z 1,5 limetky
- + 2 lžíce máku
Na dohotovení:
- povidla na pomazání korpusu
- jahody
- plátky mandlí
Postup:
- Žloutky oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh. Po vyšlehání sněhu přisypte kokosový cukr a šlehejte do velmi husté konzistence, kdy sníh bude ulpívat na špičkách šlehače. Poté vyšlehejte žloutky s olejem, mlékem a vanilkovou esencí. Poté přisypte mák, mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek a ušlehejte ve velmi tuhé těsto. K těstu zašlehejte šlehačem polovinu sněhu. Poté zbylou polovinu zadělejte do těsta již pomocí metličky nebo stěrky – velmi lehce. Těsto nalijte opatrně do dortové formy, kterou jste si vyložili pečícím papírem. Formou neklepněte a vložte do vyhřáté trouby na 170 °C a pečte 40 minut. Korpus nechte odpočinout do druhého dne.
- Další den si připravte krém. Z dvou pudinkových prášků, limetkové kůry a 500 ml mléka uvařte do zhoustnutí pudink. Nechte vychladnout. Poté vyšlehejte se změklým máslem, mákem, erythritolem a tvarohy.