Navštivte stránky naší
kamenné pobočky
FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA
Do prodejny»05.02.2020
Proč jsou ledviny pro fungování lidského těla důležité? Udržují stabilní složení krve a zabraňují hromadění odpadních látek a přebytečných tekutin v organismu. Zajišťují stálou hladinu elektrolytů jako je sodík, draslík a fosfor. Produkují hormony, které pomáhají regulovat krevní tlak (renin), vytvářet červené krvinky (erytropoetin) a udržovat silné kosti (calcitriol). A jak to přesně probíhá?
Ledviny jsou jeden velký filtr. Obě obsahují přibližně milion menších filtračních jednotek zvaných nefrony. Každý nefron filtruje malé množství krve a má dvě součásti – glomurulus a navazující kanálek. Glomuruly působí jako jemné sítko, přes které jsou vyfiltrovány krevní buňky a větší molekuly, příkladem jsou bílkoviny. Filtrovaná tekutina poté prochází kanálkem, ze kterého jsou posílány zpět do krevního oběhu důležité minerály a naopak odstraňovány odpadní látky.
Krve je v organismus 5 až 7 litrů a ledviny ji přefiltrují několikrát denně. Při tom vyprodukují zhruba 1 – 1,5 l moči složené z odpadních látek a tekutiny. Moč následně proudí z ledvin do močového měchýře a poté je vylučována z těla. Odpadní látky v krvi jsou většinou produkty běžné látkové přeměny ve svalech a metabolismu bílkovin přijatých potravou – kreatinin a urea (močovina). Ledviny ale zároveň vylučují z organismu toxiny rozpustné ve vodě a v případě, kdy nefungují správně, může dojít k nahromadění těchto toxinů a následnému poškození organismu.
Lidé se zhoršenou funkcí ledvin často nepozorují žádné zvláštní obtíže. Může se jednat o příznaky jako je přibírání na hmotnosti (v důsledku zadržování tekutin v těle), bolest v bederní oblasti, tvorba pěny v moči (značí vylučování bílkovin do moči), tmavá moč (červená, hnědá, růžová), příliš velké nebo naopak malé množství moči, svalová slabost, ztráta chuti k jídlu, svalové křeče, změna barvy kůže. Zhoršená funkce ledvin může přejít až do fáze, kdy je nevyhnutelná dialýza nebo transplantace.
Pro udržení zdravých a funkčních ledvin je důležité dodržování správné životosprávy. O té by se dalo napsat mnoho, ve zkratce se ale jedná o kvalitní a vyvážené stravování, dostatečný pitný režim, dostatek pohybu a opatrnost při konzumaci alkoholu, cigaret a léků. Existují také léty prověřené přírodní prostředky, které spolehlivě pomáhají s prevencí i léčbou zhoršené funkce ledvin. A právě těm se budeme věnovat na následujících řádcích.
Ledvinové kameny vznikají krystalizací nahromaděných minerálních solí v močových cestách. Užívání hořčíku v dobře využitelné formě citrátu pomáhá snížit množství vylučovaných oxalátů (soli kyseliny šťavelové) a tím zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. Protože potraviny bohaté na obsah hořčíku často obsahují i méně žádoucí látky (např. právě oxaláty), doporučuje se užívat přibližně 400 mg hořčíku denně ve formě doplňku. [1]
Kyselina citronová (citrát) je přirozenou součástí mnoha druhů ovoce. Není pro naše tělo tak důležitá jako jiné mikronutrienty, může být ale velmi užitečnou prevencí vzniků vápenatých ledvinových kamenů. Dostatek citrátu v moči zabraňuje vzniku vápenatých kamenů tím, že zabraňuje spojování drobných krystalků ve větší. [2]
Studie, které se účastnilo přes 85 000 žen s anamnézou ledvinových kamenů, prokázala, že i konzumace vitamínu B6 může být dobrou prevencí a léčbou ledvinových kamenů. Ženy, které měly ve stravě denně více než 40 mg vitamínu B6, měly o 2/3 nižší riziko vzniku ledvinových kamenů než ženy, které měly vitamínu B6 ve stravě méně. [3]
Vitamín E je nejen silný antioxidant, ale také účinný pomocník při prevenci ledvinových kamenů. Při užívání doporučené dávky 400 IU efektivně snižuje koncentraci krystalů oxalátu vápenatého v moči (jedna z hlavních příčin vzniku ledvinových kamenů). [4]
Užívání extraktu z brusinek nebo brusinkového džusu výrazně ovlivňuje klíčové faktory, které podporují rozvoj ledvinových kamenů. Snižuje totiž vylučování oxalátu vápenatého a fosforečnanů. Zároveň zvyšuje koncentraci kyseliny citronové, která vzniku ledvinových kamenů zabraňuje. [5]
Aloe vera obsahuje vysoké množství citrátu a tartrátu, které se vyznačují preventivními účinky proti tvorbě ledvinových kamenů. Studie ukázala, že konzumace 100 g gelu z aloe vera denně vede k výraznému snížení tvorby ledvinových kamenů u dospělých i u dětí. [6]
Citrónová šťáva je skvělým prostředkem ke každodenní detoxikaci organismu. Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a pomáhá tělo alkalizovat. Díky svým přirozeným diuretickým účinkům podporuje také očistu ledvin. [7]
Brusinky nebo brusinkový džus působí jako silné antioxidanty a zároveň mají močopudné i desinfekční účinky. Pomáhají vyplavovat bakterie a škodlivé látky z močových cest, bojují tak proti zánětu a infekci a přispívají k detoxikaci ledvin. [8]
Chronické onemocnění ledvin je v podstatě vždy doprovázeno zánětem. Přírodní látky s prokázaným protizánětlivým účinkem, jako například Boswellia serrata, tak mohou být účinnou pomocí u pacientů trpících tímto onemocněním. [9] Protizánětlivým působením se vyznačují také omega 3 mastné kyseliny. Byl u nich navíc prokázán příznivý vliv na celkový zdravotní stav u pacientů po transplantaci ledvin. Pacienti s nejvyšší hladinou omega 3 mastných kyselin v krvi vykazovali až o 67 % nižší riziko úmrtnosti než ti, u kterých byla naměřena hladina nižší. [10]
Kořen lopuchu (Burdock root) působí jako silné diuretikum, stimuluje funkci ledvin a pomáhá organismu zbavit se přebytečné vody a sodíku. Díky tomu, že zvyšuje vylučování moči, zlepšuje vyplavování toxinů z ledvin a celého těla. [11]
Pro správnou funkci ledvin je důležitá také dostatečná produkce oxidu dusnatého, který podporuje krevní oběh. Protože červená řepa (Beetroot) je jeho výborným zdrojem, je zároveň skvělým prostředkem pro čištění krve a celkovou podporu ledvin. [12]
Zelené superpotraviny (např. spirulina, chlorella a další) jsou nejen skvělým zdrojem důležitých mikronutrientů, ale zároveň bylo prokázáno, že pomáhají odstraňovat z těla těžké kovy, což současně dopomáhá ke správné detoxikaci ledvin. [13]
Vzhledem k tomu, že jsme schopni žít v podstatě stejný život s jednou ledvinou jako s oběma, často péči o tento párový orgán zanedbáváme. Spoléháme na to, že obě ledviny nám naráz „odejít“ nemohou, opak je však pravdou.
Pokud se však o ledviny budeme adekvátně starat (ať už nepodceňováním případných varovných příznaků ukazujících na jejich poškození nebo vhodnou suplementací), postarají se stejnou měrou i ony o nás.
| © ForActiv Plzeň - 2023 | Všechna práva vyhrazena |
| Grafika, webdesign: Otakar Korolus | PHP: Jaroslav Mičan | CMS: Wordpress | Nahoru |