Navštivte stránky naší
kamenné pobočky
FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP BRNO
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA
Do prodejny»26.11.2020
AKCE JE PLATNÁ DO ROZPRODÁNÍ ZÁSOB
TĚŠÍME SE NA VAŠI NÁVŠTĚVU KATKA A MARTINA
Využijte mimořádné nabídky platící do vyprodání zásob!
Pokračovat ve čtení » Novinka! Energy Drink Slow Release 1kg
Pokud pročítáte složení potravin, nejspíše jste se setkali s lecitinem jako potravinářskou přísadou. Používá se jako emulgátor, který pomáhá ke smíchání tuků a vody a zabraňuje separaci jednotlivých částí směsi.
Lecitin se skládá z cholinu, mastných kyselin, glycerolu glykolipidů fosfolipidů, kyseliny fosforečné a triglyceridů. Přirozeně se nachází v lidském těle i velkém množství živočišných a rostlinných zdrojů. Mezi nejčastější zdroje lecitinu patří sójové boby, slunečnice nebo vaječné žloutky. Nachází se také v potravinách jako je maso, mořské plody nebo mléčné výrobky. V tomto článku se zaměříme na využití této látky jako doplňku stravy, má totiž řadu zajímavých benefitů.
Jedním z nejznámějších zdravotních přínosů lecitinu je jeho pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Studie ukazují, že pravidelný příjem lecitinu může již během dvou měsíců snížit celkovou hladinu cholesterolu až o 42 procent a hladinu LDL cholesterolu o více než 56 procent. [1]
Některé výzkumy navíc naznačují, že lecitin může pomáhat zvyšovat hladinu prospěšného HDL cholesterolu a přispívat k odstraňování mastných usazenin z tepen. [2]
Pokračovat ve čtení » Lecitin jako všestranný revitalizér pro tělo i mysl
Nigella sativa, česky černucha setá, díky svým semenům známá jako černý kmín (black cumin, black caraway), černé semeno (black seed), kalonji, kalanji nebo kalojeera, je široce rozšířená medicinská rostlina. Je velice populární v tradičních medicínách jako Unani a Tibb, Ájurvéda a Siddha. V nich je dokonce popisována jako jedna z nejvyšších forem medicín, o které se říká, že vyléčí jakoukoli chorobu kromě smrti. Jen samotný výčet jejich pozitivních vlastností by zabral dlouhý odstavec, v článku se budeme soustředit jen na ty nejdůležitější. Podstatné je, že její účinky jsou jednak prověřené staletími užívání, ale i současnými vědeckými studiemi. Středověký perský filozof a lékař Abú Ibn Síná známý na západě jako Avicenna o černém kmínu mluvil ve svém díle „Kánon Medicíny“ – černý kmín dle něj stimuluje tělesnou energii a pomáhá zotavit se z únavy a poklesu ducha. Mnohostranné využití vysloužilo černému kmínu arabské přízvisko Habbatul barakah, což znamená semínko požehnání.
27.07.2020
Pravidelné pití zeleného čaje je jedna z věcí přispívajících k dlouhověkosti, duševní kondici a prevenci onemocnění cév a srdce. Je to mimo jiné díky epigalokatechin galátu (EGCG), polyfenolu patřícímu mezi tzv. katechiny. Pojďme se podívat, v jakých rostlinách a plodinách ji najdeme a jaké přínosy může tato látka mít pro naše zdraví a sportovní kondici.
Epigalokatechin galát je nejvíce zastoupeným katechinem v listech zeleného a černého čaje. Čaj dále obsahuje i další katechiny jako epikatechin, galokatechin a galáty, typicky však cca 50 % extraktů zeleného čaje tvoří právě EGCG. Nejvyšší obsah této látky mají vysoce kvalitní, šetrně zpracované a ekologicky pěstované zelené čaje.
EGCG obsahuje ve vysoké míře:
Kyselina asparagová je neesenciální aminokyselina nezbytná pro produkci hormonů a činnost nervového systému. Spolu s kyselinou glutamovou tvoří dvojici tzv. kyselých aminokyselin s bočními karboxylovými řetězci a negativním nábojem. Tyto aminokyseliny jsou zodpovědné za udržení rozpustnosti a iontových vazeb tvořících strukturu proteinů a za syntézu jiných aminokyselin, např. kyseliny citronové. Kyselina asparagová se vyskytuje ve dvou rozdílných podobách – L-asparagová a D-asparagová neboli DAA. Obě formy mají stejné chemické složení, ale zrcadlově otočenou molekulární strukturu.
V lidském organismu také mají rozdílné funkce – L-asparagová kyselina je produkována tělem a slouží spolu s dalšími aminokyselinami jako stavební kámen proteinů, zatím D-asparagová kyselina pracuje na produkci a vyplavování hormonů. Najdeme ji proto všude po těle – zejména v nervovém a endokrinním systému, slinivce, štítné žláze a dalších orgánech.
Ribóza je monosacharid, který je součástí DNA a tvoří část zdroje buněčné energie ATP. Přestože tělo ribózu produkuje přirozeně, existují teorie, podle kterých by zvýšení jejího příjmu prostřednictvím doplňků výživy mohlo mít pozitivní vliv na zdraví nebo sportovní výkon. Na možné přínosy suplementace D-ribózy se proto podíváme níže.
D-ribóza je součástí struktury ATP, hlavního zdroje energie pro buňky. Proto se výzkum zaměřil na možnosti navýšení zásob ATP díky suplementaci D-ribózy. Účastníci jedné studie absolvovali intenzivní tréninkový program zahrnující 15 cyklistických sprintů o maximální intenzitě dvou sprintů denně po dobu jednoho týdne. Po skončení tréninkového programu bylo účastníkům podáváno 17 gramů D-ribózy třikrát denně po dobu tří dnů nebo placebo. Během těchto tří dnů byly sledovány hladiny ATP ve svalech a následně byl proveden další test zahrnující cyklistický sprint.
Výsledky studie ukázaly, že u skupiny užívající D-ribózu došlo během tří dní k obnovení hladiny ATP na normální úroveň, zatímco u skupiny užívající placebo byly hladiny snížené. Během zátěžového testu však mezi jednotlivými skupinami nebyly pozorovány žádné rozdíly. Užívání D-ribózy tak může mít pozitivní vliv na obnovu zásob ATP ve svalových buňkách, ale přímý vliv na sportovní výkonnost zatím nebyl prokázán. [1]
Pokračovat ve čtení » D-ribóza obnovuje zásoby ATP ve svalových buňkách
| © ForActiv Plzeň - 2023 | Všechna práva vyhrazena |
| Grafika, webdesign: Otakar Korolus | PHP: Jaroslav Mičan | CMS: Wordpress | Nahoru |